Stiati ca …

Prima companie de asigurari a fost infiintata in Anglia in anul 1680? Aparitia primei asigurari a fost generata de Marele Incediu din Londra anului 1666.Nicholas_Barbon
Anul 1666, datorită faptului că conţinea numărul “666″ în el, era perceput de mulţi ca fiind apocaliptic. Timp de 4 zile, de pe 2 pana pe 6 septembrie, locuitorii Londrei au crezut că Apocalipsa a sosit. Marele incendiu din acele zile le-a adus iadul pe pământ şi mulţi Londonezii vedeau incendiul ca fiind focul răzbunător a lui Dumnezeu pentru curăţarea păcatelor oamenilor.
Deşi doar opt oameni şi-au pierdut viaţa în această masivă deflagraţie, marele incendiu de la Londra, din 1666, a distrus trei sferturi din capitala Marii Britanii, mai exact 13.200 de case au ars din temelii. In cele 5 zile de ravagii, focul s-a raspandit si a scapat de sub control, astfel, au iesit la iveala toate neajunsurile sistemului de securitate publică din Londra. Dupa ce dezastrul a luat sfarsit si s-au inceput lucrarile de reconstructie care au dus la renasterea Londrei de astazi, s-a înfinţat primul departament municipal al pompierilor si primul birou pentru asigurarea cladirilor, deschis de Nicholas Barbon.
In anul 1680 Nicholas Barbon infiinteaza prima companie privata de asigurari impotriva incendiilor din Anglia, “The Fire Office”. Adjudecandu-si astfel, titlul de “ Tata al asigurarilor pentru incendii”.
In Romania asigurarile au ajuns cu 200 de ani mai tarziu. Mai exact, prima societate de asigurare a fost infiintata in luna martie a anului1871 si s-a numit „Dacia”. Societatea a avut la baza un capital social de 3 milioane si 9 membrii fondatori: B. Boerescu, T.F. Negroponte, G. Gh. Cantacuzino, Menelas Ghermani, Th. Mehedinteanu, St. Ioanide, C. Deroussi, V.C. Porumbaru si Alexandru Zissu. Personalitati marcante ale vietii politice, sociale si economice de la acea vreme.

Articolul anterior
Articolul următor