Ce aveti de facut in cazul unei daune

Din ce în ce mai multe accidente se petrec pe drumurile noastre naţionale, motiv pentru care apar foarte multe întrebări cu privire la asigurare, dacă se primeşte ceva, în cât timp, ce trebuie să facem etc.

Astfel prin acest articol încercam să rezolvăm câteva întrebări cu privire la asigurări.
In cazul unei daune, dupa cum toti stim, inepe un proces foarte lung, stresant si este posibil sa nu fiti despagubiti, chiar daca aveti o asigurare valabila. Intrucat dorim sa fim un partener de baza si pe termen lung pentru dumneavoastra, ConsultantAA a conceput un produs exclusivist adresat clientilor nostri care vine cu servicii suplimentare pentru masina dumneavoastra.
Cardurile Auto Assistance reprezinta primul serviciu din Romania care combina atat serviciul de consultanta in alegerea celei mai potrivite asigurari la cel mai bun pret de pe piata cat si asistenta rutiera in cazul producerii unei avarii, rezolvarea fluxului de documente si reprezentarea in fata asiguratorului, masina la shimb pe perioada reparatiilor si multe alte beneficii pe care le puteti analiza in detaliu pe pagina dedicata Cardurilor Auto Assistance.
basic-300gold-400vip-400
Practic prin aceste carduri veti fi scutit de tot acest proces stresant si veti fi sigur ca veti totul va avea un final fericit.
Totusi, pentru a va face o idee despre ce trebuie sa faceti in cazul unei daune dar si pentru a va raspunde la anumite intrebari care apar in cazul producerii unei daune, am pregatit acest articol.
Cazuri posibile in momentul producerii unei daune.

Unul dintre cazuri este acela când doi participanţi la trafic circulă în acelaşi sens de mers iar cel din fata intenţionează să vireze stânga pe un drum  lăturalnic iar cel din spate se angajează în depăşirea acestuia şi se lovesc. În acest caz se stabileşte culpa comună.

Al doilea caz este acela , când amândoi circulă  în acelaşi sens de mers în afară localităţii, unde drumul este marcat cu linie discontinua şi este permisă depăşirea; şoferul din spate se angajează regulamentar în depăşirea autovehiculului ce rulează în faţa sa, iar în acest momentul ,  cel depăşit intra şi el în depăşirea altui autovehicul acroşând maşina din dreptul său.Şi în acest caz se stabileaste culpa comună atât de către poliţie cât şi de către asigurator în cazul în care se merge la poliţie şi se emite proces verbal de constatare sau la asigurări pe în cazul în care cazul se rezolvă pe cale amiabilă.

Metoda de plată din partea asiguratorului prespune că ambii conducători să meargă  la societatea de asigurare RCA a celuilalt unde va fi despăgubit cu jumătate din contravaloarea reparaţiilor. Mai exact,  fiecare primeşte jumătate din bani de la asigurarea celuilalt pe despăgubire.

În cât timp pot acţiona în instanţă o firmă de asigurări dacă nu m-a despăgubit ?
După ce societatea v-a înştiinţat în scris că nu vă plăteşte dosarul, imediat, sunteţi îndreptăţit să-i acţionaţi în instantă, însă mai întâi este necesară efectuarea unei proceduri prealabile a concilierii directe,  având în vedere că este vorba de un raport juridic commercial.
În cât timp trebuie deschis un dosar de daune auto ?
Atât vinovatul cât şi păgubitul trebuie să anunţe în 48 de ore asiguratorul în cazul în care s-au înţeles pe cale amiabilă, deoarece numai aşa asiguratorul va emite autorizaţie de introducere în reparaţie,  pe baza căreia unitatea service poate începe reparaţia.
Service-ul are dreptul să-mi reţină maşina pe motiv că n-au primit acceptul de plată de la asigurator?
Da, deoarece contractul de reparaţie este încheiat între dumneavoastră şi service. Faptul că service-ul vă eliberează maşina pe baza acceptului de plată înseamnă că acceptul le oferă o garanţie că dosarul de dăuna este în regulă şi că factura lor de reparaţie a ajuns la asigurator (acceptul de plată nu este un document cu baza juridică şi nu exclude clientul de la plata reparaţiilor).
Dacă vinovatul are asigurare este absolvit de vină ?
Nu, dacă societatea de asigurare unde are încheiată poliţa RCA vinovatul, nu vă despăgubeşte conform pagubelor suferite, sunteţi îndreptăţit să acţionaţi vinovatul în instanţă pentru diferenţe ce se justifica, şansele de câştig în tribunal fiind de peste 80%.
Poţi primi daune peste ceea ce oferă asiguratorul în caz de accident auto ?
Da, de la vinovat, în urma unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă.
Paşii de urmat în dosarul de dăuna. Cât durează să-ţi repari maşina pe baza asigurării ?
De la început trebuie să mergeţi cu  vinovatul la compania de  asigurări, completaţi declaraţii, vi se fac copii după acte, se deschide dosar de daună , se fac poze, se emite nota de constatare şi autorizaţie de introducere în reparaţii şi o indicaţie către un anumit service cu care compania de asigurări colaborează. De aici drumul duce direct către unitatea reparatoare, se semnează un contract de reparaţii, se constată printr-o suplimentare totalitatea elementelor avariate, se repara maşina, se emite factura. Cu factura clientul merge la asigurări pentru accept de plată dacă e cazul. Dacă dosarul este complet, inspectorul îl închide şi îl dă către plată. Plata acesta trece prin mai multe mâini, cum ar fi: departament juridic, contabilitate, aprobare inspector coordonator, alt coordonator, încă un şef mai mare .. etc (depinde de sumă). După aprobarea finală dosarul trece la departamentul plăti, unde mai sunt şi alte dosare de plată, şi când îi vine rândul se plăteşte; dacă mai sunt bani. În momentul în care s-a plătit poţi spune că problema e ca şi rezolvată, doar că, e posibil ca firma de asigurări să nu plătească suma întreagă şi de aici service-ul îl sună pe client pentru diferenţa şi este posibil să apară discuţii şi neînţelegeri pe tema devizului şi a facturii.
Deasemenea puteţi întâmpina probleme în privinţa recuperării sumei de bani de la societatea de asigurări şi din acest motiv este bine să intentaţi o acţiune împotriva societăţii , în  care vinovatul  de producerea accidentului să fie chemat în garanţie, astfel încât să puteţi să vă întoarceţi împotriva lui şi să vi se restituie sumele cheltuite. Este important să acţionaţi pentru că sunt foarte multe cazuri în care service-urile refuza restituirea maşinii şi vă treziţi cu maşina reţinută până în momentul restituirii cheltuielilor efectuate cu reparaţia maşinii.
Pentru a evita tot acest proces, ConsultantAA va ofera solutia perfecta: Cardurile Auto Assistance.

Articolul anterior
Articolul următor