Ii mai sperie cutremurul pe romani?

Doua cutremure de 3,7 grade si respectiv de 4,9 grade (cel mai mare ca magnitudine inregistrat in acest an) pe scara Richter s-au produs la finele acestei saptamani, in zona Vrancea, iar ultimul dintre acestea s-a simtit si in Bucuresti. Cele doua momente vin in contextul in care foarte multi romani au renuntat sa-si mai asigure locuinta la valoarea reala de reconstructie.
Seismul, produs duminica, la ora 02.44, in zona Vrancea, a avut epicentrul in judetul Buzau si este cel mai mare ca magnitudine inregistrat in acest an. Cutremurul s-a produs la adancimea de 141 de kilometri si a avut intensitatea IV in zona epicentrala. Orasele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt Covasna (34 de kilometri), Targu Secuiesc (49 de kilometri), Ramnicu Sarat (54 de kilometri), Focsani (57 de kilometri) si Valenii de Munte (59 de kilometri).
Un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,7 grade, s-a produs in noaptea de vineri spre sambata, in Vrancea. De la inceputul acestui an, in zona Vrancea au fost inregistrate doua cutremure cu magnitudinea de 4,6 grade, in 24 ianuarie si 16 martie, ultimul avand epicentrul in judetul Buzau.
In contextul acestor doua evenimente, merita mentionat faptul ca societatile de asigurari, autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa, au incasat in 2014 suma de 350 milioane de lei din polite de asigurari facultative de locuinta, cu 36,4% mai putin decat in anul precedent. Si numarul contractelor in vigoare s-a redus cu 25,32%, la finele anului trecut, pana la aproximativ 1,8 milioane de contracte de polite facultative de locuinte.
De altfel, asigurarile facultative de locuinta au cunoscut in ultimii trei ani un declin extrem de abrupt in ceea ce priveste volumul de subscrieri, de la un varf de 4,4 milioane de polite incheiate in 2011, la numai 1,8 milioane in 2014, situatie despre care companiile de asigurari nu au tras totusi un semnal de alarma, cu privire la scaderea gradului de protectie al proprietarilor.
1
Ca urmare, aproximativ 620.000 de romani au renuntat sa mai incheie asigurari facultive de locuinta de la un an la altul, iar o parte dintre acestia au preferat sa ramana doar cu asigurarea obligatorie (PAD), care acopera doar riscurile de cutremur, alunecari de teren si inundatii, in limita a 20.000 euro, valoare, in cazul celor mai multe imobile, aflata sub pretul de reconstructie.
In 22 noiembrie 2014, in Vrancea s-a produs un cutremur de 5,7 grade, fiind cel mai mare ca magnitudine inregistrat in Romania in ultimii 10 ani. Seismul a fost simtit si in Bucuresti si a fost urmat de mai multe replici, care nu au depasit insa 3,3 grade. Din cauza cutremurului, alimentarea cu energie electrica a fost afectata in mai multe localitati din judetul Galati. Serviciile de ambulanta din Vrancea au primit mai multe apeluri pentru atacuri de panica, iar functionarea unor retele de telefonie mobila a fost afectata temporar.
760x0-00-65
Aceasta concluzie reiese din faptul ca in ceea ce priveste asigurarile obligatorii de locuinta, PAID a subscris in 2014 in suma de 126,63 milioane lei, in crestere de 110,16% fata de anul 2013 (60,25 milioane lei), respectiv o crestere in marime absoluta de 66,37 milioane lei, ca urmare a modificarii din luna iulie 2013 a Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor.
Forma actuala a legii arata ca toate politele facultative se emit pentru cele trei riscuri acoperite de polita PAD (cutremur, inundatii si alunecari de teren) in exces peste polita PAD; Astfel, doua polite se vor emite: PAD + polita facultativa cu fransiza PAD, iar pentru prima data politele PAD se pot emite de toti asiguratorii care pot subscrie riscuri de catastrofa nu doar actionarii PAID.
760x0-00-65 (1)
Mai mult, in sprijinul afirmatiei ca foarte multi romani au renuntat sa-si asigure locuinta la valoarea reala de reconstructie sta drept suport distributia pe regiuni de dezvoltare a primelor brute subscrise aferente asigurarilor de locuinta (obligatorii si facultative), care evidentiaza faptul ca in Bucuresti si judetul Ilfov ramane concentrata o pondere de jumatate din numarul total al contractelor (1,8 milioane asigurari facultive si 1,5 milioane obligatorii).
760x0-00-65 (2)

Un cutremur similar cu cel din ’77, daune de 13 MLD. lei

Necesarul de capital pentru riscurile de catastrofa naturala (cutremur si inundatie), obtinut printr-un calcul omogen al daunei maxime probabile pentru toti asiguratorii care subscriu aceste riscuri in Romania, se situeaza la aproximativ 13 miliarde de lei, se arata in raportul anual pe 2013 al Autoritatii de Supraveghere a Asigurarilor (ASF).
„In urma analizei datelor furnizate de cele 26 de societati de asigurare care sunt autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa naturala, pentru data de 30.09.2013, s‐a constatat faptul ca la nivelul industriei de asigurari, dauna maxima probabila bruta, calculata conform modelului din Norme, se situeaza la circa 12,91 miliarde de lei.”, se arata in raportul ASF.
In continuare se mentioneaza ca din aceasta suma, peste 90,96% ar reveni in sarcina reasiguratorilor externi. Cumulat, societatile de asigurare din Romania prezentau, la data de 30 septembrie 2013 „un excedent de fonduri proprii (incluzand activul net si rezerva de catastrofa neta) de circa 1,6 miliarde de lei fata de dauna maxima probabila ramasa in sarcina lor.”.
Cutremurul din 1977 a avut efecte devastatoare asupra Romaniei. A avut o magnitudine de 7,2 grade si o durata de circa 56 secunde, 1.570 de victime, din care 1.391 numai in Bucuresti. La nivelul intregii tari au fost 11.300 de raniti si 35.000 de locuinte s-au prabusit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucuresti unde peste 33 de cladiri si blocuri mari s-au prabusit.
Alege acum pentru tine sa iti asiguri locuinta. Contacteza-ne acum si iti vom oferi toate detaliile necesare si te vom ajuta sa iti alegi asigurarea care ti se potriveste.

Articolul anterior
Articolul următor