Iesirea din perioada de plafonare RCA:

Iesirea din perioada de plafonare RCA: ASF propune introducerea conceptului „client cu risc ridicat” si a tarifelor de referinta
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a elaborat un pachet de actiuni pentru stabilizarea pietei asigurarilor obligatorii auto – RCA, dupa expirarea perioadei de plafonare a tarifelor, la jumatatea lunii mai a.c..

„Acesta cuprinde: pilonul legislativ, inclusiv participarea la aprobarea Legii RCA in Parlament si elaborarea legislatiei de nivelul 2 de competenta Autoritatii; introducerea pretului de referinta, potrivit legii, si monitorizarea primelor efective pentru sectoarele cele mai vulnerabile; implementarea de masuri specifice de protectie a consumatorilor”, arata ASF intr-un comunicat de presa transmis luni.

Printre cele mai importante masuri pe care ASF le are in vedere se numara stabilirea tarifelor de referinta, introducerea in legislatie a conceptului „client cu risc ridicat”, elaborarea unor ghiduri cu privire la relatia asiguratorilor/intermediarilor cu consumatorii, precum si derularea unor activitati sustinute de informare publica si de educatie financiara pe tema politelor RCA.

Stabilirea tarifelor de referinta. ASF va contracta servicii actuariale de specialitate din partea unei terte parti independente pentru intarirea credibilitatii rezultatelor obtinute. Totodata, ASF va lucra la acest proiect cu Banca Mondiala care va oferi asistenta tehnica in vederea consolidarii unei piete de asigurari RCA orientata pe tarife de referinta.

Introducerea conceptului „client cu risc ridicat”. Pentru aceasta categorie speciala, analiza prevederilor legislative de pe alte piete mature (ex. Austria, Belgia) indica abordari precum posibilitatea apelarii la o asociatie a asiguratorilor in situatia in care tariful de prima depaseste un anumit prag. In urma determinarii de catre aceasta asociatie a unui tarif aferent riscului ridicat, contractul de asigurare este repartizat pe baza unor criterii, care pot sa tina cont de cota de piata, catre o societate de asigurare membra a asociatiei. In Romania, acest proces ar putea fi gestionat de catre BAAR.

Editarea de ghiduri si actiuni de informare publica. Elaborarea unui ghid cu privire la prevenirea practicilor incorecte, neloiale care sa includa recomandari referitoare la conduita asiguratorilor sau intermediarilor in asigurari in relatia cu consumatorii, precum si implementarea unor activitati de informare publica si educatie financiara axata pe rolul si utilitatea RCA.

Potrivit ASF, aceste masuri se inscriu intr-un cadru mai amplu al proiectului privind stabilizarea pietei RCA, ale carui directii generale de actiune sunt:

  • Asigurarea unei evolutii predictibile si stabile a pietei asigurarilor, dupa incheierea perioadei de plafonare a tarifelor, prin analizarea si completarea legislatiei existente;
  • Evitarea derapajelor si asigurarea indeplinirii obligatiilor legale prin monitorizarea tarifelor maximale de prima practicate in piata;
  • Transparentizarea utilizarii principiilor actuariale prin publicarea unui raport complet privind stabilirea tarifelor de referinta la nivel de piata;
  • Protejarea consumatorilor prin intermediul unor activitati diversificate de educatie financiara.

„Proiectul urmareste atat implementarea unor masuri imediate, necesare procesului de tranzitie catre un sistem bazat pe tarife de referinta, cat si alte demersuri de stabilizare si dezvoltare a pietei pentru urmatoarele 12 luni”, se arata in comunicatul ASF.
Mai mult…

http://www.1asig.ro/Iesirea-din-perioada-de-plafonare-RCA-ASF-propune-introducerea-conceptului-client-cu-risc-ridicat-si-a-tarifelor-de-referinta-articol-3,100-55800.htm

Articolul anterior
Articolul următor