Cum va calcula ASF tariful de referinta pentru RCA?

In conditiile in care pe 17 mai 2017 expira perioada de plafonare a tarifelor RCA, iar ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara a propus o serie de masuri pentru stabilizarea pietei, institutia urmeaza sa calculeze tarifele de referinta pe segmentul RCA, in conformitate cu OUG 54/2016.

In acest sens, ASF a lansat, miercuri – 26 aprilie 2017, in dezbatere publica, Proiectul Normei privind metodologia de calcul de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara a tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie – RCA.

Proiectul este supus consultarii publice pentru o perioada de 10 zile, incepand cu data de 26 aprilie 2017.

Norma reglementeaza metodologia aplicata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara pentru calcularea tarifelor de referinta aferente RCA. Pentru punerea in aplicare a prezentei norme, asiguratorii autorizati sa practice RCA transmit ASF datele solicitate de aceasta.

ASF calculeaza tarife de referinta RCA pentru urmatoarele categorii de vehicule:

a) autoturisme, autoturisme de teren si autovehicule mixte cu masa maxima autorizata mai mica de 3,5 tone si maxim 9 locuri;
b) autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de 9 locuri;
c) motociclete, mopede, motocicluri si ATV-uri cu sau fara atas;
d) tractoare rutiere;
e) autovehicule destinate transportului de marfuri;
f) remorci si semiremorci;
g) alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje, vehicule electrice etc..

Structura tarifului este construita prin segmentarea pe riscuri similare, luandu-se in considerare urmatoarele criterii de risc:

a) tipul asiguratului, respectiv persoana fizica sau persoana juridica;
b) caracteristicile tehnice ale vehiculului, respectiv capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri;
c) alti factori considerati relevanti astfel incat sa se respecte principiile de omogenitate, credibilitate si semnificatie statistica.

Conform Proiectului de Norma, ASF calculeaza tarifele de referinta pentru fiecare categorie de vehicule (precizate mai sus) si luand in considerare criteriile de risc amintite, pe perioade de un an, pentru limitele de despagubire prevazute de legislatia in vigoare, astfel incat sa se asigure indeplinirea obligatiilor care decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA.

Pentru determinarea unui tarif de prima pentru asigurarea unui eveniment incert, se efectueaza estimari ale probabilitatilor asociate cu aparitia si/sau severitatea unui eveniment, estimari care se bazeaza pe istoricul evenimentelor intamplate si pe proiectiile tendintelor.

 

Mai mult pe 1asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor