Asigurarile D&O actioneaza ca o plasa de siguranta pentru manageri

Asigurari

Asigurarile de raspunderi de tip D&O (Directors & Officers Liability) – Raspunderea civila a administratorilor si directorilor executivi – formeaza o piata inca restransa in Romania, insa trendul este unul crescator, a declarat, pentru publicatiile XPRIMM, Calin MATEI, Director General Adjunct, GROUPAMA Asigurari.

 

El considera ca evolutia acestui tip de asigurare trebuie privita pe termen lung, fiind influentata de evolutiile macro-economice si de strategiile pe care companiile le adopta in pietele in care activeaza. „Estimam ca interesul pentru o astfel de asigurare va creste in masura in care companiile internationale au deja experientele legislative din pietele dezvoltate unde acest tip de asigurare s-a impus, iar pe plan local vor urma sa isi echilibreze procedurile cu standardele internationale deja existente. In ultimii 10 ani se observa o deschidere spre astfel de polite si o crestere a gradului de constientizare cu privire la riscurile pe care le pot intampina cei care administreaza sau conduc o companie”, a adaugat Calin MATEI.

 

Directorul General Adjunct al GROUPAMA Asigurari a explicat ca asigurarea acopera prejudiciile financiare produse companiei si tertilor ca urmare a unor erori, neglijente, omisiuni comise de directori sau administratori in exercitarea functiei de conducere sau administrare. Cu alte cuvinte, polita actioneaza ca o plasa de siguranta in cazul in care deciziile pe care le ia un administrator, director sau alt angajat cu functie executiva pot angaja cheltuieli legale pe care trebuie sa le plateasca tertilor. Pe langa acoperirea prejudiciului propriu-zis, asiguratorul preia si chetuielile de aparare a managerului in instanta, acoperind si cheltuielile in procesele civile din Romania. De asemenea, prin polita se asigura si patrimoniul personal (bunuri mobile si imobile personale, economii, rente, pensii) si patrimoniul companiei.

 

„Suma asigurata porneste de la 10.000 euro, iar tariful minim pleaca de la 100 de euro, variind in functie de acoperiri. In ceea ce ne priveste, preluam grijile provocate de astfel de riscuri, fiind alaturi de cel mai important partener al nostru, clientul, prin continuitate si suport in viata profesionala si personala, oferindu-i solutii mereu actualizate, adaptate nevoilor sale reale, intr-un mod simplu, onest si predictibil”, a precizat Calin MATEI.

Intrebat din ce domenii provin cei mai mult clienti care cumpara asigurari D&O, Calin MATEI a spus: „Clientii nostri pe astfel de asigurari provin din toate domeniile de activitate. Remarcam un interes mai crescut din partea companiilor de stat/listate la bursa, a institutiilor financiare si de investitii, dar si din partea multinationalelor si companiilor specializate in constructii, utilitati, energie, prin prisma faptului ca acestea sunt mai expuse din punct de vedere economic si litigios”.

Reamintim ca profesionistii din domeniul asigurarilor, specialisti in brokeraj, dar si reprezentanti ai unor cunoscute case de avocatura, precum si ai presei de specialitate au participat pe 20 aprilie a.c. la conferinta XPRIMM Time for Business – „Asigurarile D&O – Intre mit si adevar”. Gasiti aici principalele declaratii din timpul conferintei.

Articol din 1asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor