Analiza 2014 pentru salariatii din asigurari si intermedieri financiare

In prima luna a anului 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica. Trendul negativ s-a remarcat, astfel, si la nivelul castigurilor raportate in asigurari si intermedieri financiare, unde salariul mediu net a scazut.
Astfel, in luna ianuarie a acestui an, castigul salarial mediu net in activitatile din asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii a fost de 3.300 lei, in scadere cu 10,7% fata de decembrie 2013. De asemenea, la nivelul activitatilor auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, valoarea salariului net a fost de 2.519 lei in ianuarie, in scadere cu 12,5% fata de luna precedenta.
salarii_asigurari_ian2014
Cu toate acestea, salariul mediu a crescut usor in ianuarie 2014 comparativ cu un an in urma: cu 278 lei in activitatile din asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii fata de ianuarie 2013, respectiv cu 133 lei la nivelul activitatilor auxiliare.
Per ansamblu, la nivel national, castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.625 lei, in ianuarie 2014, in scadere cu 135 lei (7,7%), fata de decembrie 2013, arata datele INS. Comparativ cu luna ianuarie 2013, in ianuarie acest an castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5%, iar indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,9%. Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.144 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (972 lei).
Astfel, in ianuarie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in luna decembrie 2013 a primelor ocazionale (inclusiv pentru sarbatori, sfarsitul de an si pentru performante), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte) sau a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici, se arata in comunicatul INS.
Indicele castigului salarial real pentru luna ianuarie 2014, fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 91,5%.
Sursa: 1asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor

Leave A Comment