1.000 de turisti romani, in zona afectata de inundatii

Ploile abundente din ultimele zile din Bugaria au adus prejudicii mari turistilor romani care si-au inceput concediile in Varna, Burgas si Albena.

Sute de turisti, inclusiv romani, au fost evacuati de pe litoralul bulgaresc. Joi seara, o furtuna violenta a maturat orasul Varna si partea de nord-est a Bulgariei. Unul dintre cele mai afectate oraşe este Varna, acolo unde apa a ajuns la aproape un metru, dupa ce precipitaţiile înregistrate au depăşit 35 de litri pe metru pătrat. Cei mai multi turisti au ales plece cu masina personala, dar din pacate s-a dovedit a fi cea mai neinspirata alegere. Peste 200 de autoturisme au fost luate de apa si peste 30 avariate total avand nevoie de platforma pentru a fi aduse in tara.
„Tragedia este imensă. Mă aflu pe o stradă din suburbia Aspruhovo, unde şoseaua a fost înghiţită de ape. Casele aproape că nu se mai văd, iar maşinile au fost răsturnate de viitură”, a declarat primarul din Varda, Ivan Portnih

Din datele obtinute de la Centrul Operativ al Ministerului de Interne bulgar rezulta ca drumurile din Bulgaria sunt practicabile, iar in zonele unde sunt restrictii de viteza sau se circula pe o singura banda. Politia bulgara se afla la fata locului si dirijeaza traficul rutier.
Guvernul informeaza ca la Centrul operational de comanda al Guvernului s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Interne si ai Ministerului Afacerilor Externe care gestioneaza situatia in care se afla romanii blocati in statiunea bulgara Albena. Grupul de lucru este condus de Raed Arafat, seful Departamentului de interventii in situatii de urgenta.
La fata locului se afla consulul onorific al Romaniei la Burgas, care evalueaza situatia turistilor romani din zona afectata, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Guvern, iar in drum spre zona afectata se deplaseaza o echipa mobila a ambasadei, formata din primul colaborator al misunii diplomatice romane la Sofia si atasatul de afaceri interne.
La nivelului Departamentului consular al MAE sunt pregatite doua echipe mobile consulare care se vor deplasa la fata locului, daca situatia o va impune.
Drumul dinspre Albena spre Romania este practicabil si se recomanda revenirea in tara pe traseul:
Albena – Balchik – Durankulak – Vama Veche.
In situatia in care traficul se aglomereaza pe ruta mai sus mentionata, se recomanda ca rezerva traseul:
Albena – Dobrich – General Tosevo – Kardam – Negru Voda.
Atasatul de interne de la Ambasada Romaniei din Bulgaria si Consulul de la Sofia se afla pe teren si sunt in legatura permanenta cu autoritatile bulgare in vederea asistarii cetatenilor romani afectati de inundatii, mai precizeaza MAE. Totodata, Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa manifeste prudenta daca se afla sau se deplaseaza pe teritoriul Bulgariei si sa consulte site-urile de specialitate si pagina de internet www.mae.ro pentru informatii actualizate.

Alege Acum asigurarile de la Consultant AA pentru a te asigura de ajutor neconditionat si prompt in orice situatie de criza de oriunde ai fi, in tara sau in Europa.

Articolul anterior
Articolul următor