Salariul mediu net a scazut cu 36 lei in august.

Salariul mediu net a scazut cu 36 lei in august, din cauza productiei si vanzarilor mai mici.
Salariul mediu nominal brut a inregistrat o scadere cu 2% in luna august fata de iulie, la 2.331 lei, in timp ce salariul mediu net a scazut cu 2,1% (36 lei), la 1.683 lei. Castigurile cele mai mari au fost consemnate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, de 4.484 lei, in timp ce in hoteluri si restaurante au fost cele mai mici, de 996 lei.
Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,9%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104%„, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Indicele castigului salarial real pentru luna august fata de iulie, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,2%, noteaza Mediafax.
Industriile cele mai afectate, farmaceutica si cea de transport rutier
Cele mai mari reduceri ale salariilor nete au fost indicate in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (-13%) si in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (-11,3%).
Totodata, s-au inregistrat diminuari ale castigurilor cu 6-8% in fabricarea produselor textile, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), extractia minereurilor metalifere, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si cu 5-6% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, tabacirea si finisarea pieilor, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior cu 11,7%, in fabricarea produselor din tutun si alte activitati extractive cu 7,5%-8% si in activitati de editare, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei cu 3,5-5%.
In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale salariilor fata de iulie, cu 3,2% in invatamant, ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare, si cu 0,8% in administratia publica.
In sanatate si asistenta sociala s-a inregistrat o usoara crestere a castigului salarial mediu net, de 0,5%.

Articolul anterior
Articolul următor