Piata RCA: Prima medie a scazut cu 1%, in timp ce dauna medie a crescut cu 6% in primele 9 luni

  • Acasa
  • Auto Insurance
  • Piata RCA: Prima medie a scazut cu 1%, in timp ce dauna medie a crescut cu 6% in primele 9 luni

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in primele 9 luni ale anului 2020 a atins valoarea de aproximativ 2,94 miliarde lei, restul pana la totalul clasei A10 reprezentand asigurarile transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 4%.

Exprimat in unitati anuale (pentru a tine seama de durata diferita a politelor), numarul de contracte RCA incheiate pana la 30 septembrie 2020 a fost de 4,70 milioane contracte, in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului anterior. In acelasi timp, primele brute subscrise pentru RCA au avut o evolutie descendenta incepand cu anul 2016, perioada T3 2018 – T3 2020 marcand o usoara revenire a acestora.

La 30 septembrie 2020, cele mai mari ponderi au fost detinute de politele cu o valabilitate de 6 luni, respectiv 12 luni. In ultimii ani, s-a remarcat o tendinta ascendenta pentru politele de asigurare cu o valabilitate de o luna.

Din punct de vedere al structurii portofoliilor de clienti, in primele noua luni ale anului 2020, ponderea contractelor incheiate cu persoane fizice la nivelul intregii piete s-a mentinut la nivelul de aproximativ 80%.

In primele trei trimestre din anul 2020, gradul de concentrare se mentine semnificativ pentru primii asiguratori din top, astfel ca primii 2 asiguratori cumulau aproximativ 75% din portofoliul de asigurari RCA din Romania.

Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut cu aproximativ 1% la 30 septembrie 2020 comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, inregistrand valoarea de 626 lei, in timp ce dauna medie a crescut cu 6%, la 8.886 lei.

Dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale in primele 9 luni ale anului 2020 a crescut comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent cu aproximativ 17%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu circa 4%.

La 30 septembrie 2020, pe piata asigurarilor isi desfasurau activitatea urmatorii 9 asiguratori autorizati de ASF pentru activitati de asigurare RCA: Allianz-Tiriac Asigurari SA, Asigurarea Romaneasca – Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA, Euroins Romania Asigurare – Reasigurare SA, Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, Grawe Romania Asigurare SA, Groupama Asigurari SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA si Uniqa SA.

Incepand cu data de 3 martie 2017 compania Euro Insurances Dac practica servicii pentru clasa A10 (RCA) in baza libertatii de prestare a serviciilor (FOS), iar la 30 septembrie 2020, aceasta avea subscrieri in valoare de 8 milioane lei. De asemenea, sucursala WATFORD Insurance Company Europe si-a inceput activitatea pe piata RCA in trimestrul III 2018, in baza dreptului de stabilire pe teritoriul Romaniei (FOE), la 30 septembrie 2020 inregistrand un nivel al primelor brute subscrise de 62 milioane lei.

Piata asigurarilor din Romania a ajuns, in primele 9 luni ale acestui an, la un volum al primelor brute subscrise de peste 8,5 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 4,8% fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului anterior, se arata in raportul publicat luni de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Articol preluat de pe www.1asig.ro
https://www.1asig.ro/Piata-RCA-Prima-medie-a-scazut-cu-1-in-timp-ce-dauna-medie-a-crescut-cu-6-in-primele-9-luni-articol-3,100-65101.htm
Articolul anterior
Articolul următor

Leave A Comment