Peste 200 de incendii au avut loc in tara in acest weekend

Asigura-ti bunurile si viata

In acest sfarsit de saptamana, au avut loc peste 4.200 de interventii ale pompierilor militari, arata datele publicate de IGSU – Inspectoratul General Pentru Situatii de Urgenta. Majoritatea dintre acestea au constat in asistenta medicala, echipajele SMURD actionand pentru acordarea primului ajutor.

Astfel, in perioada 14-16 august, la nivel national, pompierii militari au gestionat 4.214 de interventii in situatii de urgenta. Acestia au intervenit pentru stingerea a 237 de incendii, precum si in alte 618 de interventii, in sprijinul comunitatilor. Totodata, echipajele de descarcerare au fost solicitate sa intervina pentru extragerea persoanelor implicate in 24 accidente rutiere foarte grave.

Duminica, echipaje operative din Constanta au actionat pentru stingerea unui incendiu izbucnit intr-o camera situata la etajul 5 al unui hotel din statiunea Venus. Ajunse la locul solicitarii, pompierii au constatat ca flacarile se manifestau la mobilierul din camera, pe o suprafata de 15 mp. La fata locului, s-au deplasat de urgenta doua autospeciale de stingere si doua ambulante SMURD. Au fost evacuate aproximativ 22 de persoane cazate la etajele 4 si 5, iar alte 44 s-au autoevacuat. Totodata, 4 persoane expuse la fum au fost asistate medical la locul evenimentului, nefiind necesar transportul acestora la spital.

Totodata, avand in vedere prognozele hidrometeorologice emise in aceasta perioada, pompierii salvatori au derulat misiuni pentru limitarea si inlaturarea efectelor de vreme rea. Astfel, in cursul zilei de ieri militarii au actionat in sprijinul cetatenilor si autoritatilor locale din judetele Bihor si Timis pentru evacuarea apei din 22 case, 14 curti si 5 anexe precum si pentru degajarea unui copac cazut pe carosabil.

Incendiul, risc asigurat

Pentru protectia financiara in cazul in care locuinta este afectata de un incendiu, exista asigurarea facultativa a locuintei, pe care romanii ar trebui sa o aiba in vedere pe langa incheierea unei polite obligatorii PAD (care acopera doar riscurile catastrofale – inundatii, cutremur, alunecari de teren).

Asigurarile de tip property pentru locuinte, spatii comerciale si industriale continua sa isi demonstreze utilitatea ca instrument de protectie financiara – atat pentru companii, cat si pentru persoane fizice, conform UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

Astfel, cele mai mari 50 de daune platite de asiguratori in 2019 in baza politelor de tip property incheiate de companii au cumulat 143,6 milioane de lei, dublu fata de 2018. Aproximativ 83% dintre aceste daune au fost cauzate de incendii, marcand o crestere importanta fata de ponderea inregistrata in 2018, conform unei analize realizate de UNSAR la nivelul asociatiei.

Numarul incendiilor inregistrate pe teritoriul tarii noastre a crescut considerabil anul trecut, comparativ cu 2018, arata datele furnizate de reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta – IGSU, la solicitarea 1asig.ro.

Astfel, „in 2019 s-au inregistrat, la nivel national, 41.040 incendii, 6.807 dintre acestea manifestandu-se la locuinte (17% din numarul total de incendii)”, au explicat reprezentantii IGSU. Numarul incendiilor de anul trecut este cu 44% mai mare fata de cel inregistrat in 2018, cand fusesera raportate 28.468 de cazuri.

De altfel, in 2019 s-a inregistrat cel mai mare numar de incendii din ultimii 6 ani in tara noastra. Cu toate acestea, numarul locuintelor afectate de acest risc a scazut usor anul trecut fata de 2018, cand fusesera afectate 6.918 de case si apartamente.

65% dintre romani plaseaza incendiul pe primul loc in topul riscurilor care ii ingrijoreaza cel mai mult in legatura cu locuintele lor, arata studiul „Perceptia romanilor fata de asigurarile de locuinte”, realizat in septembrie 2019 de catre IRES, la solicitarea UNSAR.

Articol preluat de pe www.1asig.ro

https://www.1asig.ro/Peste-200-de-incendii-au-avut-loc-in-tara-in-acest-weekend-articol-3,100-64156.htm

 

Articolul anterior
Articolul următor