Noi legi privind asigurarea obligatorie pentru locuinte

Administratia Prezidentiala a anuntat ca Presedintele Klaus IOHANNIS a semnat joi, 2 iulie a.c., Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.
Dupa ce Presedintele a cerut, in aprilie, reexaminarea proiectului de lege, parlamentarii au facut unele modificari, iar pe 22 iunie a.c. Deputatii au adoptat modificarile proiectului de lege privind asigurarile obligatorii de locuinte.
Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie publicat in Monitorul Oficial.
Principalele modificari ale legii se refera la faptul ca o locuinta asigurata facultativ trebuie sa detina si o polita PAD, iar PAID – Pool-ului de Asigurare impotriva Dezatrelor va putea emite polite.
Potrivit noii legi, „societatile de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa nu pot incheia asigurari facultative pentru o locuinta care nu are incheiat in prealabil o asigurare obligatorie PAD”.
„Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie in forma scrisa, fie in mod direct intre PAID si proprietarul locuintei, fie prin mijlocirea societatilor de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa, prin derogare de la dispozitiile Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare”, se spune in noul document.
De asemenea, se precizeaza ca PAID tipareste sau emite in sistem electronic PAD. De asemenea, Pool-ul administreaza baza de date privind evidenta constructiilor cu destinatia de locuinta, pentru care au fost emise polite PAD.
Prin noua lege, PAID ar putea efectua, pe propria cheltuiala, o inspectie de risc a locuintei inainte de incheierea asigurarii obligatorii.
Conform legii, PAID va pune semestrial la dispozitia primariilor, in format electronic, lista proprietarilor care au incheiat contracte de asigurare obligatorie. Iar Primarul, prin compartimentul de specialitate, va trimite, in termen de 3 zile de la data primirii listei, scrisori de instiintare, cu confirmare de primire, catre persoanele care nu au incheiat PAD pentru locuintele pe care le detin in proprietate.
Polita obligatorie de asigurare PAD acopera trei riscuri specifice Romaniei, cutremur, inundatie si alunecare de teren. In prezent, politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).
Pentru a va putea proteja locuintele impotriva multor altor riscuri si pentru sume mai mari pana la valoarea reala a locuintei, va recomandam sa achizitionati deasemenea o asigurare facultativa.
Polita facultativa acopera in afara de cele 3 riscuri urmatoarele riscuri:
– Inundatii din orice cauza
– Incendiu
– Explozii
– Furtuni
– Fenomene atmosferice
– Caderi de corpuri
– Asigurarea bunurilor din locuinta
– Raspunderea civila
De asemenea polita facultativa acopera aceste riscuri de la suma de 20.000 eur (cat acopera polita obligatorie) pana la valoarea integrala a imobilului.
Daca aveti alte intrebari sau doriti o estimare de calcul pentru o polita facultativa nu ezitati sa ne contactati.

Articolul anterior
Articolul următor