Guvernul a adoptat plafonarea tarifelor RCA. Vezi preturile maxime

Guvernul Romaniei a adoptat, miercuri, Hotararea de Urgenta care prevede plafonarea tarifelor RCA pentru o perioada de sase luni. Astfel, noile tarife vor intra in vigoare in 10 zile de la publicarea hotararii in Monitorul Oficial.

Anterior, Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) care reglementeaza asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor – RCA a fost publicata, pe 19 septembrie, in Monitorul Oficial. Dupa care Autoritatea de Supraveghere Financiara a stabilit tarifele de prima (maxime) pe categorii de vehicule.

Tarifele maxime RCA au fost publicate saptamana trecuta de catre ASF.

„Tarifele de prima maxime ce urmeaza sa fie aplicate de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie civila auto pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie, au fost adoptate astazi (miercuri – n.red.) de Guvern, printr-o Hotarare, la propunerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF)”, se arata in comunicatul transmis miercuri de Executiv.

Tarifele de prima maxime se vor aplica de catre societatile de asigurare care practica asigurarea RCA o perioada de 6 luni de la intrarea in vigoare a Hotararii Guvernului si, totodata, se vor aplica contractelor RCA ce se vor incheia dupa data intrarii in vigoare a acestui act normativ. Societatile de asigurare care practica RCA vor aplica in aceasta perioada de 6 luni tarifele de prima notificate anterior datei de intrare in vigoare a prezentei hotarari, fara insa a depasi tarifele de prima maxime prevazute in actul normativ adoptat astazi.

Practic, daca anterior punerii in aplicare a acestei hotarari companiile aveau tarife mai mici, acestea nu vor putea fi majorate pana la nivelul maxim, insa, daca depaseau acest nivel, sunt obligate sa le reduca pana la plafonul fiecarui segment de clienti.

„Hotararea adoptata miercuri de Guvern  instituie un mecanism de control al pietei asigurarilor obligatorii auto din Romania, prin stabilirea de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara a tarifelor de prima maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmeaza a fi aplicate de catre societatile de asigurare RCA”, precizeaza Executivul.
Tarife de prima maxime se stabilesc pentru urmatoarele categorii de vehicule:

  • autoturisme, autoturisme de teren si autovehicule mixte cu masa maxima autorizata mai mica de 3,5 tone si maxim noua locuri;
  • autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de noua locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv autospecializate etc.;
  • autoturisme cu motoare electrice;
  • motociclete, mopede, motocicluri si ATV-uri cu sau fara atas;
  • tractoare rutiere;
  • autovehicule destinate transportului de marfuri;
  • remorci si semiremorci;
  • alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje.

Tarifele de prima maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. In functie de istoricul de dauna al asiguratului, societatile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus in care se incadreaza acesta, conform prevederilor legale.

Depasirea nivelului maxim al tarifelor de prima de catre societatile de asigurare care practica asigurarea RCA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pe langa sanctiunile contraventionale, in functie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica si sanctiuni contraventionale complementare. Contraventiile se constata de catre persoanele cu atributii privind supravegherea si controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sanctiunilor contraventionale se realizeaza de catre Consiliul ASF.

Sursa: http://www.1asig.ro/Guvernul-a-adoptat-plafonarea-tarifelor-RCA-articol-3,100-55007.htm?utm_source=xprimmstiri&utm_campaign=02-11-16

Articolul anterior
Articolul următor