FGA: 16 iunie 2017, ultima zi de depunere a cererilor de plata, pentru creditorii CARPATICA Asig

  • Acasa
  • Stiri Asigurari
  • FGA: 16 iunie 2017, ultima zi de depunere a cererilor de plata, pentru creditorii CARPATICA Asig

Potentialii creditori de asigurare ai societatii CARPATICA Asig SA-in faliment mai pot depune cereri de plata pana in data de 16 iunie 2017, pentru a putea beneficia de despagubirile cuvenite, a anuntat FGA – Fondul de Garantare a Asiguratilor.

„In conformitate cu articolul 14, alin. 1 din Legea 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor, orice persoana care pretinde un drept de creanta impotriva CARPATICA Asig SA poate formula o cerere de plata, motivata, in termen de 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior”, precizeaza Fondul.

Termenul prevazut de aceasta dispozitie legala, de 90 de zile, se implineste in data de 16 iunie 2017, in cazul societatii CARPATICA Asig SA. Dispozitia legala prevede si situatia in care dreptul de creanta al creditorului de asigurari s-a nascut ulterior datei ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de faliment, respectiv, ulterior datei de 17 martie 2017. In aceasta situatie, termenul de 90 de zile se va calcula/aplica de la data nasterii dreptului de creanta.

Pana la 31 mai 2017, FGA a inregistrat 24.738 cereri de plata, atat pentru cele 27.270 dosare preluate de la CARPATICA Asig SA, cat si pentru cele 9.347 de dosare nou deschise de catre Fond.

FGA reaminteste potentialilor creditori de asigurari ai companiei CARPATICA Asig SA ca, potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale doar catre creditorii de asigurari care au depus cereri de plata si care au dosarele complete.

Plata se va face in limita a 450.000 de lei pentru fiecare creditor de asigurare al societatii in faliment.

Fondul de Garantare a Asiguratilor s-a constituit ca persoana juridica de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor. Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator.

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a hotarat in sedinta din data de 27 iulie 2016 retragerea autorizatiei de functionare a societatii CARPATICA Asig, pe baza unui set de rapoarte care au evidentiat starea de insolventa a acesteia, si promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, in temeiul Legii 503/2004 (republicata) si a Legii 85/2014.

 

Articol preluat de pe 1asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor