Fenomenele meteo extreme din aceasta vara au produs costuri pe masura

Fenomenele meteo extreme din lunile iunie si iulie 2018 au produs multiple daune, atat pe segmentul agricol, cat si in cazul altor tipuri de asigurari, se arata intr-o analiza efectuata pe portofoliul Gothaer Asigurari Reasigurari. 36.444 lei a fost cea mai mare dauna platita de Gothaer pe segmentul non-auto in acest an ca urmare a unei furtuni.

„Chiar daca vorbim de ani buni deja despre verile capricioase cu care ne confruntam si despre cresterea in intensitate si in frecventa a fenomenelor meteo extreme, statisticile ne arata ca acestea depasesc uneori chiar si estimarile pesimiste. Daune majore se inregistreaza, cum e de asteptat, in domeniul agricol. Iata insa ca fenomenele meteo produc daune si pe alte segmente de asigurare. In lunile iunie si iulie, la Gothaer Asigurari Reasigurari, au fost inregistrate 40% din dosarele de dauna din 2018 pe alte forme de asigurari decat cele agricole ca urmare a unor fenomene meteorologice. In 30% dintre cazuri, ploile torentiale au fost cele care au provocat cele mai multe daune”, a transmis Gothaer.

Segmentele de asigurare in care se incadreaza daunele mentionate sunt asigurarile pentru proprietati, cele pentru IMM – intreprinderi mici si mijlocii si cele pentru utilaje tehnologice neinmatriculate (UTN).

Printre riscurile produse, care au dus la deschiderea de dosare de dauna, se afla ploaia torentiala, inundatia, dar si grindina si furtunile cu fenomenele aferente lor.

Numarul total de dosare de dauna platite de Gothaer pe segmentele mentionate in perioada ianuarie – august 2018 este de 136, valoarea totala a daunelor achitate fiind de 231.369 lei. Cea mai mare dauna platita pe segmentul non-auto in perioada ianuarie – august a fost in valoare de 36.444 lei si reprezinta despagubirea pentru acoperisul decopertat al unei ferme.

„Nu este un an usor din punct de vedere al daunelor. Ne confruntam cu urmari ale unor fenomene meteo extreme pe care nu le putem anticipa. Din fericire pentru Gothaer, am investit mult timp si multe resurse in optimizarea proceselor, tocmai pentru ca, in astfel de situatii, sa putem interveni rapid si sa fim imediat langa clientii nostri atunci cand au daune. Asa se face ca 94% dintre dosarele de dauna non-auto inregistrate in 2018 sunt deja platite, iar pentru aceste cazuri durata medie de solutionare de la data avizarii evenimentului pana la momentul platii a fost de 37 zile”, declara Alin ENESCU, Sef Departament Daune, Gothaer Asigurari Reasigurari.

Nici autovehiculele asigurate la Gothaer nu au scapat neafectate de fenomenele meteo manifestate in aceasta vara. Grindina a fost principalul element care a produs daune, dar si furtunile care au dus la ruperea arborilor si caderea acestora pe autovehicule. Reparatia unui autovehicul avariat de grindina a costat, in medie, 4.000 lei.

Cum era de asteptat, segmentul asigurarilor agricole a fost unul afectat de fenomenele meteo ale acestei veri. Valoarea daunelor agricole avizate la Gothaer pana la finalul lunii august este de aproape 16 milioane de lei. Riscurile care au produs cele mai multe daune pe segmentul asigurarilor agricole au fost grindina si ploaia torentiala, culturile cele mai afectate fiind cele de rapita. In ceea ce priveste repartizarea regionala a pagubelor, majoritatea acestora au avut loc in judetul Dolj, urmat de Constanta.

O analiza interna Gothaer releva faptul ca o singura zi de ploaie torentiala a afectat in aceasta vara aproximativ 3.300 ha de culturi agricole asigurate, provocand daune in valoare de peste un milion de lei. Gothaer a despagubit deja peste 3,3 milioane lei pentru daunele produse doar in acest sezon pe segmentul asigurarilor agricole.

In ceea ce priveste numarul dosarelor de dauna avizate pe segmentul agricol in perioada ianuarie – august 2018, acesta este in crestere cu 28% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Lunile in care s-au inregistrat cele mai multe avizari au fost iunie, urmata de iulie, iar durata medie de plata s-a pastrat la maximum 4 zile (de la data depunerii ultimului document, pana la data platii), precizeaza Gothaer.

Articol preluat de pe 1asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor