Atentie la anvelopele de iarna! Lipsa acestora poate constitui excludere la plata daunei CASCO

  • Acasa
  • Stiri Asigurari
  • Atentie la anvelopele de iarna! Lipsa acestora poate constitui excludere la plata daunei CASCO
iarna

Iarna isi reintra in drepturi. In mai multe zone montane omatul are si peste un metru inaltime. Astfel, soferii trebuie sa isi echipeze masinile corespunzator conditiilor meteorologice, inclusiv inlocuirea anvelopelor de vara cu cele de iarna. Aceasta este si una dintre conditiile politelor CASCO.

Cauciucurile de iarna trebuie folosite pe orice carosabil acoperit cu zapada, gheata sau polei. Legislatia in vigoare nu conditioneaza utilizarea anvelopelor de iarna de o anumita data calendaristica, ci de starea partii carosabile. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Ce se intampla in cazul unui accident?

In cazul unui incident, in conditii de iarna, cand soferul nu are anvelope de iarna pe masina, asiguratorul CASCO poate refuza plata integrala sau partiala a daunei. Pot fi situatii fie ca soferul loveste alt vehicul in trafic si apoi vrea sa isi repare si el masina pe CASCO, fie ca derapeaza etc.

„Referitor la posibilitatea refuzului platii indemnizatiei de despagubire in cazul producerii unui eveniment pe polita de asigurare CASCO, in conditii de iarna, cand autovehiculul nu este echipat corespunzator, avand in vedere ca discutam de o asigurare facultativa, aceasta poate reprezenta excludere specifica sau excludere generala privind nerespectarea prevederilor legale de catre asigurat, in functie de structura si termenii si conditiile de asigurare specifice fiecarui produs CASCO, iar asiguratorul poate refuza astfel acordarea indemnizatiei de despagubire”, a declarat pentru 1asig.ro Cristian BALANICA, Director Executiv, PRBAR – Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare.

„Astfel, in cazul in care se constata, in urma analizei cauzei si circumstantelor producerii evenimentului, faptul ca acesta are legatura directa sau indirecta, cu nerespectarea prevederilor legale ale asiguratului privind obligativitatea echiparii corepunzatoare a autovehicului cu anvelope de iarna, respectand indicele de viteza si dimensiunea recomandata de producator in CIV, asiguratorul poate refuza asiguratului dreptul la indemnizatia de despagubire, poate plati doar o parte din indemnizatia de despagubire sau poate plati integral despagubirea, in functie de prevederile termenilor si conditiilor de asigurare specifice fiecarui produs de asigurare CASCO”, a adaugat Cristian BALANICA.

Anvelopele de iarna acceptate de legislatia romaneasca si europeana sunt cele inscriptionate pe lateral cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”.

Nerespectarea acestor obligatii se sanctioneaza cu amenda intre 9 si 20 de puncte-amenda. Anul acesta, de la 1 februarie, punctul-amenda a crescut la 145 de lei, astfel ca amenzile pot fi cuprinse intre 1.305 si 2.900 de lei. In afara de sanctionarea cu amenda, se va retine certificatul de inmatriculare/ inregistrare al autovehiculului, eliberandu-se o dovada inlocuitoare, fara drept de circulatie.

Articolul anterior
Articolul următor