Soferii fara daune isi pot transfera clasa de bonus la un vehicul nou cumparat daca il vand sau il radiaza pe cel vechi

  • Acasa
  • Stiri Asigurari
  • Soferii fara daune isi pot transfera clasa de bonus la un vehicul nou cumparat daca il vand sau il radiaza pe cel vechi

In cazul in care un vehicul este vandut sau radiat si este cumparat altul nou, asiguratii RCA pot solicita asiguratorului transferarea clasei de bonus de pe vehiculul vechi pe cel nou, anunta ASF intr-o atentionare postata pe site-ul propriu.
„Acest lucru poate fi realizat in conditiile in care se prezinta documente justificative si data instrainarii este anterioara datei de achizitie a noului vehicul”, spune ASF.
ASF reaminteste si ca, in cazul in care un vehicul care nu a produs accidente va fi vandut sau radiat, poate fi recuperate partea din prima de asigurare aferenta perioadei ramase pana la expirarea politei respective. Pentru aceasta clientul trebuie sa se adreseze intermediarului sau asiguratorului cu polita RCA in original, alaturi de certificatul de radiere sau actele ce dovedesc vanzarea vehiculului.
In situatia in care in proprietatea aeluiasi client exista mai multe vehicule, aplicarea sistemului bonus-malus se face individual pentru fiecare vehicul in parte.
Sistemul bonus-malus este reglementat prin normele emise de catre A.S.F. si a fost introdus ca o masura de responsabilizare a posesorilor de vehicule incepand cu 1 ianuarie 2010. Acest sistem presupune plata unor prime de asigurare mai mari pentru soferii cu un istoric nefavorabil in ceea ce priveste evenimentele rutiere, in timp ce acei soferi care au un istoric bun beneficiaza de reduceri ale primelor.
Sistemul bonus malus este reglementat prin normele RCA si include 14 clase de bonus si 8 clase de malus, fiecareia dintre acestea corespunzandu-i un anumit procent de reducere, respectiv de majorare in raport cu clasa B0, atribuita celor care nu au avut asigurare de raspundere civila auto pana la inceputul lui 2010.

Articolul anterior
Articolul următor