Reguli noi pentru RCA, de săptămâna viitoare: Despăgubiri limitate prin lege, ASF va calcula prețurile, cheltuieli plafonate pentru firmele de asigurare

  • Acasa
  • Stiri Asigurari
  • Reguli noi pentru RCA, de săptămâna viitoare: Despăgubiri limitate prin lege, ASF va calcula prețurile, cheltuieli plafonate pentru firmele de asigurare

Comisia de Buget Finanțe din Camera Deputaților a aprobat, în unanimitate, noua lege RCA, care trecuse deja de Senat. Marți, noul act normativ ar urma să fie votat în plenul Parlamentului. Legea va urma să înlocuiască OUG 54/2016, care a plafonat prețurile RCA.

 

Actul normativ aprobat de deputați înlocuiește tariful maxim pentru RCA cu un preț de referință ce urmează să fie calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, nu de către Biroul Asigurătorilor Auto din România, așa cum prevedea OUG 54/2016, care guvernează în prezent piața asigurărilor RCA.

 

Sursele Profit.ro spun, însă că, ulterior, Autoritatea de Supraveghere Financiară va emite un set de norme prin care să limiteze prețurile RCA la un anumit procent peste tariful de referință.
Varianta trecută prin comisia de buget finanțe preia aproape în integralitatea lor prevderile votate deja anul trecut de plenul Senatului.

 

Printre altele, cheltuielile administrative și de vânzare ale firmelor de asigurare vor fi limitate la 25%, deși, în primele trei luni din 2017, aceste cheltuieli (care includ și comisioanele plătite către brokeri) au fost de 28%, în scădere semnificativă față de anul trecut.

Pe de altă parte, asigurătorii au obținut includerea în lege a unei limitări pentru daunele plătite pentru vătămări corporale. Și această prevedere, spun sursele Profit.ro, ar urma să fie completată prin legislația secundară care va cuprinde norme comune ale ASF și Mnisterului Sănătății.

Așa cum a mai scris Profit.ro, limitarea despăgubirilor pentru vătămări corporale este principalul deziderat al firmelor de asigurare care merg pe varianta unui tabel calculat, în funcție de gradul de vătămare.

Proiectul de lege arată că fiecare punct traumatic atribuit diverselor tipuri de vătămare va valora cât două salarii minime brute pe economie. În același timp, scala IML se oprește la 200 de puncte traumatice, atribuite stării vegetative permanente.
În aceste condiții, la un salariu minim de 1.250 de lei, de exemplu, despăgubirea maximă ajunge la 500.000 de lei sau puțin peste 100.000 de euro.

 

Pe de altă parte, practica judiciară este neunitară, existând situații în care, pentru același caz, o instanță a acordat 10.000 de euro, iar alta 500.000 de euro, de exemplu. În cazul unor vătămări mai puțin grave, dar semnificative, sumele pot fi chiar derizorii. De exemplu, un picior rupt echivalează cu un punct sau 2.500 de lei, iar un ochi pierdut echivalează cu aproximativ 10 puncte sau 25.000 de lei. În situații speciale, mai stabilește legea, pot fi acordate despăgubiri mai mari decât cele stabilite în urma analizei punctajului, însă majorarea nu poate depăși 25%.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/social/reguli-noi-pentru-rca-de-saptamana-viitoare-despagubiri-limitate-prin-lege-asf-va-calcula-preturile-cheltuieli-plafonate-pentru-firmele-de-asigurare-16970741

 

 

 

Articolul anterior
Articolul următor