Privilegiu unic pentru notari și pe piața asigurărilor

notari

Asemeni multor bresle din România (de la brokeri până la practicieni în insolvență și medici), notarii publici sunt obligați să încheie anual o asigurare de răspundere civilă profesională, care să acopere eventualele daune pe care ei le-ar putea provoca terților. Spre deosebire de toate celelalte meserii, însă, notarii încheie această asigurare la o entitate proprie numită Casa de Asigurări a Notarilor. Cu o activitate pură de asigurare, Casa este singura instituție de acest tip din România nesupravegheată de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Pentru că nu este supravegheată de ASF, Casa notarilor nici nu se supune regulilor pe care trebuie să le respecte toate celelalte firme care vând asigurări de răspundere pe teritoriul României. Acest fapt nu afectează atîât notarii cât siguranța milioanelor de oameni care apelează la ei, obligați de lege și care, în caz că ar fi păgubiți de o eroare a notarului, nu pot fi siguri că își recuperează dauna. Cel puțin nu atât de siguri ca în cazul unei firme supravegheate.

În primul rând, rezervele constituite(adică sumele de bani puse deoparte ca garanție a plății viitoarelor daune) nu sunt verificate de ASF, în măsura în care ele sunt constituite. În al doilea rând, capitalul necesar funcționării nu este corelat cu expunerile la risc, așa cum este cazul firmelor de asigurare, ci poate fi unul minim, mai degrabă formal. În al treilea rând, Casa nu poate fi reclamată la ASF din moment ce nueste supravegheată. Casa notarilor nici nu este obligată să se reasigurare pentru plata eventualelor daune iar, dacă face, ratingul reasigurătorului nu este verificat.

Toate aceste libertăți permise Casei notarilor nu afectează membrii breslei ci eventualii terți păgubiți, clienți notarilor care nu pot fi atât de siguri că vor fi despăgubiți în baza asigurării de răspundere.
Deși instituția există de aproximativ 20 de ani și precede inclusiv prima lege a asigurărilor din România (32/2000), Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis Profit.ro că nu știa de existența Casei și nici nu a primit vreo solicitare privind eventuala autorizare a activității acesteia.
Totuși, transmite Autoritatea, după ce a aflat de la Profit.ro de această entitate, care are statut propriu și care se promovează inclusiv prin intermediul un site, ASF a luat legătură cu Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR) pentru a cere lămuriri.
De partea cealaltă, Uniunea spune că nu este nevoie ca activitatea Casei de asigurări să fie supravegheată de ASF, din simplul motiv că ea nu a fost înființată în baza unei legi privind asigurările, ci în baza unui alt act normativ, din 1995.

 

Citește mai mult pe profit.ro

Articolul anterior
Articolul următor