PAD – un pas necesar si obligatoriu in asigurarea locuintei

Romania a atins, in aprilie, pragul de 1,8 milioane locuinte asigurate prin intermediul politelor impotriva dezastrelor. „Cu toate acestea, consider ca trebuie sa existe un efort conjugat – autoritati centrale si mai ales locale, asiguratori si brokeri – pentru a creste gradul de cuprindere al acestui tip de asigurare”, a declarat Nicu MARCU, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

„Ar trebui sa ne uitam cu precadere spre mediul rural, unde riscul producerii unor dezastre naturale, precum inundatiile sau alunecarile de teren, care distrug locuinte, este unul mai ridicat. Este nevoie sa atingem o cota semnificativa a numarului de locuinte asigurate prin PAD, in primul rand ca forma de protectie a proprietarilor acestor locuinte dar si pentru ca trebuie sa existe o conformare fireasca la prevederile legale”, subliniaza Presedintele A.S.F.

La sfarsitul lunii aprilie 2021, la nivel national, erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei) 1.805.965 de locuinte, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale – PAID Romania, societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.

Din total, cele mai multe polite PAD erau incheiate, in luna aprilie 2021, pentru apartamente, respectiv 1.080.597, in timp ce pentru case erau valabile 725.365 polite.

Conform datelor publicate pe site-ul PAID, 75,1% dintre politele active au fost incheiate in mediul urban si 24,9% in mediul rural. In functie de tipul locuintei, 94,8% dintre politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 5,2% pentru locuintele de tip B.

In ceea ce priveste distributia pe regiuni, cele mai multe polite active sunt in Transilvania (21,8% din totalul politelor), Bucuresti (20,1%) si Muntenia (18,5%). La polul opus, cea mai mica acoperire o intalnim in Maramures (3,1% din totalul politelor), Bucovina (3,4%), Dobrogea (4,4%) si Crisana (4,7%).

PAD – Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale – este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor.

Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuinta de tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuinta de tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Articol preluat de pe www.1asig.ro

https://www.1asig.ro/PAD-un-pas-necesar-si-obligatoriu-in-asigurarea-locuintei-articol-3,100-66036.htm

Articolul anterior
Articolul următor