ASF a aprobat proiectul de norma pentru aplicarea OUG 54/2016 privind asigurarile RCA

  • Acasa
  • Stiri Asigurari
  • ASF a aprobat proiectul de norma pentru aplicarea OUG 54/2016 privind asigurarile RCA

In sedinta de consiliu de marti, 22 noiembrie, ASF a fost aprobat „Proiectul de norma privind asigurarile auto din Romania pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie cat si a altor prevederi referitoare la asigurarile auto”.

Forma finala a normei nu a fost inca publicata, dar va aparea in curand in Monitorului Oficial al Romaniei.

Conform unor surse din piata, printre alte modificari, norma nu mai include posibilitatea ASF de a plafona comisioanele brokerilor si nici obligativitatea platii primelor in maximum 5 zile de la incasare.

Proiectul de norma a fost tinta unor serii de dezbateri publice incrancenate. Actul normativ aduce clarificari cu privire la modul in care va fi pusa in practica ordonanta, dar are si anumite prevederi incluse intr-un proiect de modificare a normei RCA pe care ASF l-a anuntat in luna august, insa nu se concretizase pana in prezent.

Descarca AICI textul integral al Proiectului de Norma. Cititi AICI propunerile, modificarile sau observatiile primite pentru Proiectul de Norma privind asigurarile auto din Romania, pe perioada consultarii publice.

In septembrie 2016, Guvernul Romaniei a emis Ordonanta de Urgenta 54/2016 care a modificat substantial legislatia RCA, introducand, printre altele, si plafonarea tarifelor pe o perioada de 6 luni. In prezent, ASF, prin legislatia secundara, trebuie sa reglementeze modul cum vor fi puse in aplicare anumite prevederi ale OUG 54.

Hotararea de Guvern prin care s-au stabilit tarifele RCA maxime, care sunt plafonate pe o perioada de 6 luni , au intrat in vigoare vineri, 18 noiembrie 2016. Acestea vor fi aplicate de catre toate societatile de asigurari care practica asigurari de raspundere civila auto.

Articolul anterior
Articolul următor